Matkaripuli
Lähestulkoon kaikki, jotka ovat olleet pitemmän aikaa matkoilla, tietävät mitä matkaripuli on. Ripulointi alkaa tavallisesti yhtäkkiä ja kestää 3-4 päivää. Samaan aikaan ilmenee vatsakipuja, pahoinvointia ja mahdollisesti oksentelua. Osalle potilaista nousee kuumetta 38,5 asteeseen saakka.
Matkaripulin hoidossa on kaikkein tärkeintä huolehtia riittävästä nesteensaannista. Limonadeja, kuten Coca Colaa ja 7-Uppia, kannattaa antaa lapselle vain veteen ohennettuina. Voit sekoittaa 1 osan limsaa ja 3 osaa vettä limsan antaminen sellaisenaan saattaa vain pahentaa ripulia. Muita sopivia juomia ovat tee, pullotettu vesi ja laimea mehu sekä Osmosal®-ripulijuoma, joka valmistetaan apteekista saatavasta jauheesta pakkauksen ohjeen mukaan. Osmosalia vastaavaa valmistetta voi ostaa useimmista maista Oral Rehydration Solution nimisenä.
Ripuli ja oksentelu johtuu suolistoon päässeistä bakteereista tai viruksesta. Nämä muodostavat myrkyllisiä aineita, jotka aiheuttavat pahoinvointia. Antibioottien ottaminen ei paranna matkaripulia, sillä vaikka ne tappavatkin bakteerit, myrkylliset aineet ovat jo elimistössä. Antibiootit saattavat päinvastoin pahentaa tautia, sillä vatsan sekaisin meneminen on hyvin tunnettu antibioottien sivuvaikutus. Vain jos ripuli kestää pitempään kuin viikon, jos ulosteessa on verta tai jos kuumetta on enemmän kuin 38,5, saattaa olla aihetta ottaa antibiootteja. Keskustele kuitenkin aina ensin lääkärin kanssa.
Mitä lapsi saa syödä, kun tällä on matkaripuli?
Lapsi voi syödä oikeastaan mitä vain, ja erityisesti mieliruokiaan. Paahtoleipä, keitetty riisi ja banaani ovat suositeltavia ruoka-aineita. Elimistössä olevat myrkylliset aineet hajoavat nopeammin, jos lapsi syö. Toisaalta ruoka voi väliaikaisesti pahentaa oksentelua, vatsakipuja ja ripulia. Kaikkein viisainta on kokeilla ruoan antamista pieninä annoksina. Jos lapsen tilanne ei ole pahentunut puolen tunnin sisällä, hän voi syödä lisää. Jos pienikin annos aiheuttaa oksentelua, ripulia tai vatsakouristelua, on syytä odottaa joitakin tunteja, ennen kuin syömistä kokeillaan uudelleen.
Milloin on syytä ottaa yhteyttä lääkäriin?
- Jos ripuli kestää pitempään kuin viikon.
- Jos lapsi ripuloinnin lisäksi oksentaa ja hänellä on kuumetta, hänet on vietävä lääkäriin kolmantena sairastuspäivänä.
- Jos ulosteessa on verta ja kuumetta on enemmän kuin 38,5 tai jos lapsi on veltto ja apaattinen, hänet on syytä viedä lääkärille välittömästi tai seuraavana aamuna.
Kertaa myös tavallisen ripuli- ja oksennustaudin hoito-ohjeet.